Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Vieja synspila

Vieja synspila

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Vieja
Vrsta: synspila (Hubbs, 1935)

 

Vieja synspila je ciklid znanstveno opisan 1935 godine od strane Hubbs–a pod imenom Cichlasoma synspilum. Mnogi ovog fascinantnog ciklida klasificiraju u rod Paratheraps, a kako ga većina vodi u rodu Vieja, i mi ćemo za sada ostati pri tom. Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali. Najčešće ih se nalazi u velikim rijekama, jezerima ili lagunama gdje je protok vode usporen. Nije važno jesu li vode bistre ili mutne, nastanjuju i jedne i druge. Pronađeni su i u boćatoj vodi, te postoji čak izvještaj da se razmnožavaju u moru (Jean Claude Nourissat, 1991). Dno je većinom pjeskovito i muljevito, sa ponešto biljaka, te se na njemu zadržava dosta potopljenog drveća. Primarno su biljojedi, premda mogu biti i svejedi kako bi opstali i preživjeli. Oportunisti su, ali ipak im hrana biljnog podrijetla (većinom alge) predstavlja glavnu hranu.
 
Obojanost Vieja synspila  je nešto što ih čini drugačijim od većine ostalih ciklida. Ukratko, ovo je šareni ciklid. Glava je crvene boje, a nakon toga po tijelu slijedi mješavina zelene, zlatne, crvene, narančaste i plave boje. I peraje su šarene. Leđna i repna peraja pretežno narančasto zlatnih boja, a analna i trbušne peraje u plavo zelenim tonovima. Uz to, postoje još i varijacije obojanosti Vieja synspila, ovisno o lokalitetu sa kojega dolaze.
Mužjaci narastu i do 36 cm dok su ženke nešto manje. Odraslim mužjacima u pravilu izraste karakteristična izbočina na čelu. Izraženijih su boja od ženki, ali ženke su daleko od toga da bi bile bezbojne. Zato su mlade ribe poprilično neugledne i neupadljive. Počinju dobivati boje tek kad narastu preko 10 cm, za što im treba preko godina dana. Obojanost ovih ciklida dovela je do toga da su na azijskom tržištu križali Vieja synspila  sa drugim ciklidima. To je rezultiralo ribama koje ne postoje u prirodi, tzv. hibridima, kao npr. papagaj ciklid.

Ovaj impresivan ciklid koji naraste i preko 30 cm čini jedinstveni ugođaj u svakom akvariju. Veličina Vieja synspila  predstavlja ograničavajući faktor jer zahtjeva vrlo velike akvarije, pa zbog toga i nije njihov čest stanovnik. Odrasli par ovih ciklida ne bi smio biti u akvariju manjem od 400 litara. Štoviše, tek će se u akvarijima od 600 i više litara (dužina 200 cm i više, visina barem 50 cm) osjećati ugodno i neće biti pod stresom.
Ako se akvarij uređuje prema podneblju iz kojega dolaze, na dno treba staviti pijesak pomiješan sa šljunkom razne veličine, kamenje, potopljena drva i panjeve. Mora im se omogućiti dosta zaklona i skrovišta, jer premda su ovo veliki ciklidi, po prirodi su dosta plašljivi. Prigušeno svijetlo pomoći će da ne budu pod stresom. Kako su većinom biljojedi, biljke ne treba stavljati u akvarij, jer će ih pojesti ili u najboljem slučaju prekopati i uništiti. Spadaju u mirnije ciklide, koji samo u doba parenja prikazuju teritorijalnu agresivnost. U velikim akvarijima ih se može bez problema držati s manje agresivnim srednje američkim ciklidima: "Heros" salvini, Parachromis managuensis, Petenia splendida, Thorichthys meeki, Paratheraps bifasciatus, Vieja heterospila, V. maculicauda…

 

Vieja synspila Vieja synspila Vieja synspila

 

U pogledu prehrane nisu izbirljivi. Prihvatit će svu ponuđenu hranu, koja treba biti raznovrsna i primarno biljnoga podrijetla (krastavci, salata, špinat, grašak, mekano voće…).Voda bi trebala biti između 24 i 28 ºC, pH 6.8-8 (7.0), dH 2-15. Ne spadaju u osjetljive ciklide, pa će se priviknuti na razne uvjete, ali oni moraju biti konstanti. Sama veličina ovih ciklida zahtjeva odličnu filtraciju sa uspostavljenim dušikovim kružnim tokom. Amonijak i nitrit trebaju biti na nuli, dok količina nitrata treba biti u razumnoj koncentraciji. Da bi se sve to postiglo, uz odličnu filtraciju i uspostavljen dušikov kružni tok, potrebno je redovno tjedno mijenjati priličan dio akvarijske vode.

Razmnožiti Vieja synspila  je ponekad prilično teško, prvenstveno zbog toga što se teško nalazi kompatibilan par. Ako se jednoj od riba ne svidi njezin odabranik, do uspješnog parenja neće nikada ni doći (štoviše dvije ribe neće se podnositi te će slabija biti ili ubijena ili maknuta iz akvarija). Zbog toga bi bilo idealno uzeti malo jato ovih ciklida i pustiti ih da odrastu i sami se upare. Kada je par oformljen, ostale Vieja synspila treba odvojiti.
Do mrijesta dolazi na prethodno očišćenom i pripremljenom mjestu, velikoj kamenoj gromadi ili ponekad u špilji. Ženka nese vrlo velik broj jajašaca, do 1200, koje zatim mužjak oplodi. Tijekom parenja mužjak postaje agresivan prema ženki. Ako pretjera sa agresivnošću, treba maknuti ženku. Prvi pokušaji mrijesta u pravilu propadaju zbog neiskustva riba. Nakon što uspiju sa prvim mrijestom, Vieja synspila postaju uspješni i brižni roditelji. Mlade ribice se izlegnu iz jajašca nakon 2 – 3 dana, te proplivaju nakon sljedećih 4 – 5 dana. Oba roditelja se intenzivno brinu za svoj pomladak. Ribicama treba davati svježe uzgojene artemije i drugu kvalitetnu hranu. Roditelji se dugo brinu za mlade ribice, te kod njih nije primijećen kanibalizam. Tek, ukoliko su roditelji spremni za novi mrijest, postaju agresivni prema pomlatku i te male ribice treba odvojiti od svojih roditelja.

 

Vieja synspila Vieja synspila Vieja synspila

 

Vieja synspila je prelijep ciklid središnje Amerike. Svojom veličinom i iznimnom obojanošću ostavlja snažan dojam na svakoga. Jednostavno ih je za držati, ali samo ukoliko im se pruže osnovni uvjeti, prvenstveno dovoljno velik i prostran akvarij. Ukoliko još bude i kompatibilan par, užitak velikog legla je nešto je riječima teško za opisati. Svakako, ciklid za preporučit.