Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Thorichthys pasionis

Thorichthys pasionis - žuti meeki

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Thorichthys
Vrsta: pasionis

 

Opisan je tek 1962. od ihtiologa Luis Rene Rivasa. Nastanjuje područja kao i meekiji, osim što ga nema u jugoistočnim dijelovima poluotoka Yucatan i na Belizeu. Tamo se umjesto njega pojavljuje Thorichthys affinis. Voli mekana blatnjava dna i polaganu ili stajaću vodu. Nalazi se na područjima na kojima je nadmorska visina do 300 metara. Žive u velikoj količini u vrlo ograničenom području. Zbog toga im je dovoljan i vrlo mali prostor na kojem se pare (30-ak centimetara). Kao i svi njihovi rođaci ponašaju se zaštitnički i ponekad agresivno ali bez većih posljedica. Mužjaci narastu do 15 a ženke do 12 cm. Ponekad je ženka bljeđe boje i kraćih peraja.

Razmnožavanje im je jednako kao i kod cijelog roda. U akvariju ih je preporučljivo držati u skupinama. Nisu previše aktivni i ostaju blizu svoga teritorija. Kod njih nema problema sa temperaturom vode tako da ni preko 30 stupnjeva njima neće predstavljati problem.

Thorichthys pasionis Thorichthys pasionis Thorichthys pasionis