Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Thorichthys meeki

Thorichthys meeki

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Thorichthys
Vrsta: meeki

 

Thorichthys meeki spada u najljepše pripadnike ciklida. U prirodi se nalazi od sjevernog dijela poluotoka Yucatan so sjeverne Gvatemale i rijeke Belize. Lokalni stanovnici ih nazivaju "Toritos" što znači mali bik. To je vjerovatno zbog toga što ne bježe ni pred puno većim ribama nego što su oni sami. Izbacujući škrge, njihova crna mrlja dolazi do punog izražaja, jer tada te mrlje glume oko i druge ribe misle da je pred njima puno veća ribe nego što je meeki. Meeki je skoro idealna riba za zajednički akvarij. Naravno, pri tome uvijek trebate uzeti dozu opreza jer ne postoji pravilo po kojem bi se reklo s kojim ribama može egzistirati, a sa kojima i ne može. U stvari prvo je pravilo da nema pravila. Probajte pa ćete vidjeti. Uvijek ima izuzetaka, ali oni spadaju u onaj mirniji dio ciklida koji mogu podnijeti druge ciklide u akvariju. Najagresivniji će biti upravo prema pripadnicima svoje vrste, ali ta agresivnost gotovo nikada neće dovesti do neke teže ozljede. Vrlo su životopisnih boja, posebno u vrijeme parenja.

Meekiji su prilično plašljive ribe. Zbog toga im morate napraviti jako puno zaklona gdje će se oni moći sakriti. Možete staviti kamenje, glineni vrč, ljusku kokosovog oraha ili nešto slično. Pri tome treba paziti na jednu jako bitnu stvar. Meekiji obožavaju kopati. Oni će si preurediti akvarij po vlastitoj volji tako da zaklone treba napraviti tako da pri pomicanju tla ostanu stabilni. Ako npr. radite nekakvu pećinu od kamenja zaljepite ga sa silikonom (za akvarije), i pustite da se osuši. Tako ćete ih osigurati od neželjenog udarca sa visine. Pošto su meekiji strasni kopači, kao podlogu im je najbolje staviti sitni šljunak. I šljunak i kamenje i sve što stavljate, obavezno prokuhajte da uništite sve bakterije.

Što se tiče biljaka ovdje imate dvije mogućnosti. Prva je da odmah odustanete od biljaka i uredite akvarij samo sa kamenjem i drugom dekoracijom. Akvarij se može odlično urediti i bez biljaka, ali biljke toliko doprinose općem izgledu akvarija i kvaliteti vode tako da se vrijedi malo potruditi. Druga varijanta je da napravite akvarij sa biljkama. To je bolja, ali znatno mukotrpnija varijanta sa nepredvidljivim rezulatom. Meekije morate staviti u akvarij koji je već dugo u pogonu i biljke su se čvrsto primile. Sa meekijima ćete imati vrlo malo problema dok im ne dođe vrijeme parenja. Tada će tamo gdje su si odlučili napraviti gnijezdo napraviti prazan prostor. A tamo gdje meeki odluči da bi valjalo malo prerovati ne pomaže nikakav korijen i biljku ćete uskoro vidjeti kako pluta. Zbog toga su najpreporučljivije biljke anubias. Njihov korijen se ne zakapa u zemlju, već biljku zavežete oko drva ili kamena dok ne pusti korijen. Kada pusti korijen, možete ju slobodno odvezati. Vrlo je dekorativna i otporna. Listovi su joj tvrdi tako ih ribe ne mogu pregristi. U Hrvatskoj je začudo možete nabaviti. Dosta je skupa ali isplatit će se stostruko. Možete još staviti razne vrste cryptocorina te još neke dovoljno otporne biljke. Probajte, pronaći ćete nešto što će meekiji pustiti na miru. Uz to biljke su potrebne za odstranjivanje nitrata iz akvarija (vidi tekst o vodi).

Prije nego što meekije stavite u akvarij, morate provjeriti kakva je kvaliteta vode. Meekiji nisu previše zahtjevni ali ispod nekih granica ne smijete ići. pH 7,5-8,5 idealno za skoro cijelu Hrvatsku. Temperatura od 24-28°C, ne smije dolaziti do naglih promjena temperature. Ako vam je po ljeti temp. viša od 28°C (meni je znala biti i 32°C) uključite rasprišivač zraka na najjače, te češće mjenjajte vodu i neće biti problema. dH 18-25 srednje do jako tvrda. Ako vam je voda u ovim okvirima to je idealan početak za drženje meekija. Ako imate niski pH ispod 7,0 postoje razni preparati za povečanje pH, ali ne bi ih preporučili.

Thorichthys meeki Thorichthys meeki Thorichthys meeki

Meekiji su svežderi. Kod nas ima za nabaviti odlične hrane u granulama. Neće odbiti niti hrane u listićima. Ali najveći im je gušt kao i svim ribama živa hrana. Pošto je zemlja sve zagađenija, tako je i sa vodom. Zato prilikom sakupljanja žive hrane iz prirode treba biti siguran da je okoliš čist te da će ribe biti sigurne. Zbog toga većina akvarista kupuje smrznutu hranu. To su razni crvi, larve komaraca, artemije i naravno tubifexi.
Kad vide tubifexe izgube svaku kontrolu i pomamno se bacaju za njima. Tubifexi su visoko kalorični te ih ne treba davati prečesto. Može ih se naći u potocima, ali morate jako paziti ako ih sami uzimate jer su nosioci raznih bolesti od kojih će ribe ubrzo uginuti. Zato ih je bolje kupiti smrznute i obrađene. Nećete morati brinuti a i frižider neće smrditi. Ponudite im ponekad i list salate ili špinata. Također morate paziti da bilje nije špricano sa raznoraznim kemikalijama koje su smrtonosne.

Razlika među spolovima
Dok su mladi ne može se utvrditi razlika. Tek kad narastu oko 3-4 cm. počinje se vidjeti. Najlakše ih je razlikovati po leđnoj peraji. Kod mužjaka leđna peraja završava u špicu dok je kod ženke zaobljena. Drugi znakovi mogu ali i ne moraju biti točni. Ženka bi trebala biti manja, ali to ne mora uvijek biti pravilo.

Razmnožavanje
Parenje počinje tako da se ženka počinje udvarati mužjaku. On dolazi do nje raširuje svoje peraje i počinje se češati uz ženku nastojeći napraviti vodenu struju dovoljno jaku da je uvjeri da je baš on idealan partner za nju. Ako mu to uspije parenje može početi. I mužjak i ženka počinju sa čišćenjem područja na kojem će se održati parenje. To može biti neki list, ili češće kamen. U akvarijima može vrlo dobro poslužiti i glineni vrč napola zakopan u zemlju. U njemu će se ženka osjećati vrlo sigurno te neće biti problema s polaganjem jaja. Ženka će položiti između 25 i 200 jaja (obično ujutro), nakon čega će ih mužjak oploditi. Jaja su odvojena jedno od drugog, vjeruje se zbog toga što u vodama iz kojih potječu ima vrlo malo kisika. Za razliku od mnogo drugih vrsta, kod thorichthysa se i mužjak i ženka svim silama brinu za svoje nasljedstvo. Prsnim perajama proizvode strujanje vode kako bi spriječili pojavu gljiva na jajašcima. Ali u svakom leglu će poneko jaje propasti. Da se gljive ne prošire na sva jaja roditelji će ubrzano propala jaja pojesti. Za vrijeme inkubacije jaja drugim ribama neće biti dozvoljeno niti da se približe u blizinu gnijezda. Tada ćete vidjeti kakvi su thorichthysi brižni roditelji.

Thorichthys meeki - gnijezdo sa jajima Thorichthys meeki - gnijezdo sa jajim Thorichthys meeki - gnijezdo sa jajim

Nakon 2 dana iz jaja će se početi izvlačiti male ribice. Roditelji će ih tada u svojim ustima odnijeti u već otprije iskopane rupe negdje u blizini gnijezda. Prvih dana mlade ribice će biti skoro nepomične. Tada neće još ništa jesti jer imaju na sebi žumanjak. Žumanjak će potrošiti za nekih 4-5 dana i tada će početi plivati u potrazi za hranom. Cijelo vrijeme će biti pod budnim okom svojih roditelja koji paze da im se slučajno ne približi neka druga riba te im pomažu da pronađu hranu. Roditelji mogu držati pod nadzorom svoje potomke par tjedana. Nakon toga oni postaju preveliki da bi ih roditelji mogli držati pod nadzorom. To je krajnji trenutak da odvojite mlade od roditelja ako želite da vam ostane većina legla. Pri odvajanju treba paziti da kvaliteta i temperatura vode bude istovjetna u oba akvarija. U većini slučajeva mladom paru prvo leglo neće uspjeti. Tako je to kod većine životinja. Ali, ribe kao i ljudi uče na pogreškama. Svaki slijedeći pokušaj će biti uspješniji, tako da ne brinite.

Nakon što su mladi prebačeni potrebno ih je hraniti sa uzgojenom artemijom. Kod nas ju je malo teže za nabaviti, ali ako se potrudite, pronaći ćete je. Mlade ribe treba hraniti što više puta dnevno (4-6) u dozama koje mogu odmah pojesti. Da bi bolje napredovale potrebno je što ćešće mijenjati vodu, ali ne mijenjajte više od 50% vode odjednom. Naravno voda mora biti iste temperature i kvalitete kao i stara. Određeni broj mlađi će uginuti, to je potpuno normalno. Općenito smatra se da ako preživi 50% mladih to je odlično. Za početak ćete biti zadovoljni i sa 10% preživjelih mladih ribica. To vam je isto kao i kod meekija. Kako roditelji uče sa svakim novim leglom, tako ćete učiti i vi.

 

Jedan od najidealnijih pripadnika ciklida za zajednički akvarij, prekrasnih boja i zadivljujućeg ponašanja. Nažalost jedini pripadnik thorichthysa koji se može nabaviti kod nas. S obzirom na njihovo ponašanje, boju, veličinu i općenito lagano održavanje stvarno neshvatljivo.