Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Thorichthys maculipinnis (ellioti)

Thorichthys maculipinnis (ellioti)

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Thorichthys
Vrsta: maculipinnis

 

Thorichthys poznat je još i pod imenom Thorichthys ellioti. Nastanjuje područje Središnje Amerike oko rijeke Papalopan na nadmorskim visinama ispod 300 metara. Na različitim mjestima nalaze se različite varijacije Thorichthys maculipinnisa. Žive u različitim uvjetima. Od čiste pa sve do zamućene vode sa pješčanim dnom. Pošto je količina svjetla minimalna, na mnogim dijelovima nema biljaka. Dno je prekriveno otpalim lišćem sa okolnih drveća. Drvo puštaju svoje dugačke korijene u rijeke tako da stvaraju dodatne zaklone za ribe. Oni su društvene ribe. Kreću se u grupama i uvijek se nalaze blizu dna. Čeprkaju i pronalaze prikladnu hranu.

Razmnožavaju se od veljače do svibnja. Mužjaci odabiru maleni teritorij u blizini nekog zaklona (korijenje od drveća). Brane teritorij i privlače ženke napuhavanjem škrga. Kada odabere ženku ostaje sa njom. Parenje se odvija obično rano ujutro. Jaja se smještaju u koncentrične krugove na kamen ili list. Kao i svi thorichthysi za mlade se brinu i mužjak i ženka podjednako.

U akvariju ih se može držati i razmnožavati relativno jednostavno. Najvažnija im je dobra kvaliteta vode. pH i tvrdoća nisu toliko važni, ali važno je da su konstantni. Kod temperature treba posebno pripaziti, jer podnose vodi od 22-28°C. Poželjno im je kao podlogu staviti pijesak po kojem mogu nesmetano kopati. Kao i kod svih ciklida potrebna su im mjesta za sakrivanje.

Thorichthys maculipinnis (ellioti) Thorichthys maculipinnis (ellioti) Thorichthys maculipinnis (ellioti)