Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...

Ciklidi starog svijeta

Zapadnoafrički riječni ciklidi
Nastanjuju područje od Senegala do Zaira. Heterochromisi su karika koja povezuje sve ostale ciklide staroga svijeta. Haplochromisi i Lamprologusi su rijetko zastupljeni na ovome području.
Tylochromis - veliki ciklidi iz otvorenih voda i snažnih rijeka, neotporni na lošu kvalitetu vode, te se stoga ne mogu naći u akvarijima. Jedna vrsta živi i u Tanganyika jezeru.
Hemichromisi su vrlo otporni i lijepi ciklidi, ženke su manje te slabije obojane. Svi se razmnažaju tako da se mrijeste na podlozi i oba roditelja se brinu za leglo. Najpoznatiji guttatus koji se kod nas često krivo vodi pod nazivom bimaculatus.

Dijele se na 8 grupa:

  • Heterochomis (multidens)
  • Teleogramma (monogramma, gracile, brichardi, depressum)
  • Tylochromis (aristoma, bangwelensis, elongatus, intermedius, jentinki, labrodon, lateralis, lentinkti, leonensis, microdon, mylodon, polylepis, praecox, pulcher, regani, robertsi, sudanensis, trewavasae, variabilis)
  • Pelmatochromis - 2 roda - Pelmatochromis (buettikoferi, ocellifer i nigrofasciatus) i Pterochromis (congicus)
  • Nanochromis - 5 rodova - Chromidotilapia - 8 vrsta; 4 roda patuljasti
  • Hemichromis - 3 grupe - dvanaestak vrsta (fasciatus, letorneauxi, elongatus, fattatus, bimaculatus, paynei, cristatus, cerasogaster, frempongi, guttatus, lifalili, stellifer...)
  • Haplochromis
  • Lamprologus
Hemichromis bimaculatus Hemichromis guttatus Hemichromis lifalili
Hemichromis bimaculatus Hemichromis guttatus Hemichromis lifalili
Teleogramma brichardi Teleogramma depressum Tylochromis lateralis
Teleogramma brichardi Teleogramma depressum Tylochromis lateralis