Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...

Ciklidi starog svijeta

Haplochromis i srodni rodovi

To je najboronija skupina ciklida. Ima ih toliko mnogo da ih je teško i podijeliti.

Dijele se na:

 • Endemične vrste jezera Victoria, Kyoga, Nabugabo, Edward/George, Kivu i Fwa te riječne vrste
 • Malawi ciklidi
 • Mbuna Malawi ciklidi
 • Endemične vrste jezera Tanganyika

Endemične vrste jezera Victoria, Kyoga, Nabugabo, Edward/George, Kivu i Fwa te riječne vrste
Jezero Victorija je drugo najveće jezero na svijetu površine 69.500 km2. Relativno je plitko, najveće dubine do 82 metra. Iz njega kreće jedna od najvećih rijeka, rijeka Nil. Kao i u Malawi i Tanganyika jezerima, i u Victoriji su se razvile endemične vrste ciklida, te se u jezeru nalazilo preko 400 vrsta haplochromina. Ciklidi su u velikoj opasnosti i izumiru velikom brzinom zbog ljudskog zagađenja i zbog naseljevanja Nile perch (Lates niloticus) predatora u jezero. Nekad su sačinjavali 80% populacije riba u jezeru, dok danas čine samo 1%. Došlo je do ekološke katastrofe jer nestaju ribe koje se hrane algama. Na dnu se taloži sve više organskih tvari. Sve to dovodi do nestanka kisika u dubini jezera tako da je sav život u jezeru ograničen na plitka područja.

Mnoge vrste još nisu opisane i točno svrstane:

 • Haplochromis (Ctenochromis) polli, Haplochromis (Thoracochromis) bakongo, Haplochromis (Neochromis) nigricans, Haplochromis (Harpagochromis) squamalatus, Haplochromis (Astatotilapia) burtoni, Haplochromis (Paralabidochromis) chilotes, Haplochromis (Xystichromis) phytophagus, Haplochromis (Prognathochromis) perrieri...
  Mužjaci narastu veći i jačih boja. Ne toleriraju pripadnike svoje vrste.
 • Pseudocrenilabrus (multicolor, nicholsi, philander, strigigena).
  To su otporni, naglašeno obojani, agresivni maleni ciklidi. Ne smiju se miješati sa drugim Haplochromisima.
Haplochromis nyrerei Haplochromis obliquidens Haplochromis (Xystichromis) phytophagus
Haplochromis nyrerei Haplochromis obliquidens Haplochromis phytophagus

Malawi ciklidi
Deveto najveće jezero na svijetu površine oko 31 000 km2. Dugačko je 585 a na najširem dijelu široko oko 87 km. Duboko je oko 700 metara te pripada skupini najstarijih jezera. Tijekom dugog perioda bilo je izolirano kao i Tanganyika jezero pa su se u njima razvile mnoge endemične vrste ciklida.
Većina riba spada u grabežljivce koji love manje ciklide. Za razliku od mbuna, oni ne žive na stjenovitim dijelovima nego u otvorenoj vodi. Oblik tjela im je špičast te im omogučava iznenadne napade. Dominantni mužjak stvara oko sebe harem ženki. Nakon parenja mužjak više ne pokazuje interes za ženku, već traži novu. Ženke su gotovo bezbojne, te u ustima nose oplođena jajašca sve dok se iz njih ne izlegne mlađ. Ženka ispljune mlade ribice pored stijene, te se više ne brine za njih. Manje su agresivni od Mbuna, preferiraju tvrdu vodu sa pH između 7.8 - 8.6.
Ne preporuča se miješanje sa Mbunama i zbog temperamenta, a i zbog različitog prehranjivanja. Zahtjevaju velike akvarije - 400 litara i više.

Rodovi i vrste:

 • Alticorpus, Aristochromis, Aulonocara, Buccochromis, Caprichromis, Champsochromis, Cheilochromis, Chilotilapia, Copadichromis, Corematodus, Ctenopharynx, Cyrtocara, Dimidiochromis, Diplotaxodon, Docimodus, Eclectochromis, Exochochromis, Fossorochromis, Hemitaeniochromis, Hemitilapia, Lethrinops, Lichnochromis, Maravichromis, Mylochromis, Naevochromis, Nimbochromis, Nyassachromis, Otopharynx, Pallidochromis, Placidochromis, Platygnathochromis, Protomelas, Rhamphochromis, Sciaenochromis, Stigmatochromis, Taeniochromis, Taeniolethrinops, Tramitichromis, Trematocranus, Tyrannochromis.
Hemitilapia Otopharynx caeruliceps Aulonocara hansbaenschi
Hemitilapia Otopharynx caeruliceps Aulonocara hansbaenschi
Nimbochromis fusco Cyrtocara moori Lethrinops lethrinus
Nimbochromis fusco Cyrtocara moori Lethrinops lethrinus

Mbuna Malawi ciklidi
Žive uz obalu, između velikih stijena. Prilično su agresivni, posebno prema ribama svoje vrste te onima koje izgledaju slično kao oni sami (Melanochromis johannii i Pseudotropheus saulosi). Sličnost u izgledu predstavlja prijetnju za parenje tako da je agresivnost razumljiva. Dominantni mužjak ima najizraženije boje te ne dopušta drugim potčinjenim mužjacima da se pare sa njegovim ženkama.
Samo dvije vrste Labeotropheus fuelleborni i Gephyrochromis mento nastanjuju cijelo jezero. Sve ostale vrste nalaze se na vrlo malom, ograničenom području. Zahtjevaju tvrdu, alkalnu vodu. U zatočeništvu narastu i duplo veči nego u prirodi, jer u jezeru imaju ograničenu količinu hrane bogate proteinima. Sve Mbune imaju način razmnožavanja - "materinsko usno leglo".
Osim Labidochromisa (jede planktone i puževe), sve Mbune su biljojedi koji cijele dane jedu alge po stjenovitoj obali jezera. U zatočeništvu će prihvatiti svaku hranu, ali treba pripaziti jer im je probavni trakt prilagođen biljnoj hrani pa previše mesne hrane dovodi do nadutosti - Malawi bloat.

10 rodova, preko 200 poznatih vrsta:

 • Pseudotropheus
 • Labeotropheus
 • Petrotilapia
 • Iodotropheus
 • Cyathochromis
 • Gephyrochromis
 • Cynotilapia
 • Melanochromis
 • Labidochromis
 • Genyochromis
Iodotropheus sprengerae Labeotropheus fueleborni Pseudotropheus lombardoi
Iodotropheus sprengerae Labeotropheus fueleborni Pseudotropheus lombardoi
Melanochromis johannii Labidochromis hongi Cynotilapia lion
Melanochromis johannii Labidochromis hongi Cynotilapia lion

Ciklidi jezera Tanganyika
Najstarije jezero u Africi a vjerovatno i u svijetu nastalo prije otprilike 20 miliona godina. Sedmo jezero po veličini. Nastalo je u vulkanskoj dolini, tako da je do 2/3 jezera nemoguće doći sa kopna. Dugačko je oko 650, a široko do 60 km. Površine je 34 000 četvornih kilometara te je sedmo najveće jezero na svijetu. Također je i vrlo duboko 1470 m - drugo najdublje jezero na svijetu. Stoga je još zanimljivije da je temperaturna razlika između površine i dna samo 3 stupnja. Vjeruje se da je tome razlog vulkanska aktivnost. Zbog toplinske izjednačenosti, ne dolazi do strujanja vode kao u drugim jezerima tako da su dublji slojevi siromašni kisikom te se stoga gotovo cijeli život odvija na dubinama do 200 metara.

Postoji opisano preko 200 različitih vrsta ciklida, a svake godine se otkrivaju nove. Toliku razlnolikost možemo zahvaliti tome što se u cijelom jezeru nalaze kamena područja odvojena pijeskom i travama. Pošto kamenje služi ciklidima kao zaklon, oni su izolirane samo na tom malom području kojega nikada ne napuštaju. Tako se razvio ogroman broj ciklida koji odudaraju i veličinom od Boulengerochromis microlepisa koji naraste do 90 cm i teži oko 3 kile (zabilježeni i napadi na ronioce koji bi se previše približili gnijezdu), pa sve do Neolamprologus multifasciatusa koji naraste do 4 cm. Preferiraju tvrdu vodu, pH 8.8 - 9.3.

Dijele se na:

 • Haplochromisi jezera Tanganyika - (Astatoreochromis, Orthochromis, Pseudocrenilabrus, Serranochromis, Limnotilapia, Petrochromis, Pseudosimochromis, Simochromis, Tropheus, Lobochilotes).
 • Čuperkasti Tanganyika ciklidi - (Ectodus, Opthalmotilapia, Cunningtonia, Cyathopharynx, Cardiopharynx, Lestradea, Asprotilapia, Aulocranus, Callochromis, Xenotilapia, Grammatoria, Enantiopus i Microdontochomis).
  Vrlo krhki, osjetljivi te zbog toga i rijetki u akvarijima. Ne podnose velike promjene vode - maksimalno 10%.
 • Limnochromis - (Limnochromis, Reganochromis, Triglachromis, Gnathochromis, Tangachromis, Greenwoodochromis, Baileychromis i Benthochromis).
 • Ciklidi koji se hrane ribljim ljuskama i srodnici - (Perissodini, Plecodus, Haplotaxodon microlepis, Stolothrissa, Limnothrissa, Cyprichromis, Paracyprichromis, Trematocara, Cyphotilapia).
  Zbog svojih navika gotovo ih nema u akvarijima.
 • Lamprologus - preko 50 vrsta. Tek ih se treba razvrstati. Za sada su ribe nađene u rijeci Zair dobile rod Lepidolamprologus, a sa jezera Tanganyika - Variabilichromis, Paleolamprologus i Neolamprologus.
Aulocranus dewindti Ectodus descampsii Ophtalmotilapia nasuta
Aulocranus dewindti Ectodus descampsii Ophtalmotilapia nasuta
Benthochromis tricoti Greenwoodochromis christyi Reganochromis nsumbu
Benthochromis tricoti Greenwoodochromis christyi Reganochromis nsumbu
Plecodus multidentatus Plecodus paradoxus Haplotaxodon microlepis
Plecodus multidentatus Plecodus paradoxus Haplotaxodon microlepis
Lapmrologus tetracanthus Variabilichromis moori
Lamprologus barichardi Lapmrologus tetracanthus Variabilichromis moori