Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...

Ciklidi novog svijeta

Heros
Dijele se na dvije podgrupe. Prva je ciklidi u Južnoj Americi istočno od Anda. Druga je pacifička obala Južne Amerike, Srednja i Sjeverna Amerika.

Južna Amerika
Kao i akare, ove ribe dolaze iz različitih tipova voda. Symphysodoni se nalaze u crnim vodama, dok Pterophylli obitavaju u bijelim. Ribe je moguće prilagoditi životu u drugačijim akvarijskim uvjetima, ali im je za razmnožavanje nužno osigurati uvjete kao u prirodi. I u pogledu temperature neke vrste podnose hladniju vodu, dok druge zahtijevaju visoke temperature. Velika većina riba živi u vrlo mirnim vodama, tako da ne podnosi jaka strujanja vode u akvarijima. Za razliku od većine ciklida, ne zadržavaju se pri dnu, već u sredini akvarija, pa je preporučljivo imati visoki akvarij. To su plašljive ribe koje se vole sakrivati. Zbog toga su im akvariji gusto zarašteni biljkama i svijetlo je zagušenije. Ne smiju se miješati sa agresivnim vrstama ciklida.

Dijele se na:

 • Heros (severus, appendiculatu)
 • Hypselacara (temporalis, coryphaenoides)
 • Hoplarchus (psitticus)
 • Mesonauta - 7 vrsta. (festiva, insigne...)
 • Pterophyllum (scalare, altum, leopoldi)
 • Symphysodon (discus, aequifasciatus)
 • Uaru (amphiacanthoides, fernandezyepezi)
 • Acaronia (nassa, vultuosa)
 • Caquetaia (kraussi, myersi, spectabilis)
Heros appendiculatus (mužjak) Heros serverus (mužjak) Uaru amphiacanthoides (mužjak)
Heros appendiculatus Heros severus Uaru amphiacanthoides
Mesonauta mirificus (ženka) Hoplarchus psittacus
Mesonauta mirificus Hoplarchus psittacus Caquetaia kraussi

Srednja i Sjeverna Amerika
Nastanjuju hladnije vode nego njihovi rođaci u Južnoj Americi, ali ih se vrlo rijetko nalazi na višim nadmorskim visinama, te kad temperatura vode padne ispod 21 stupanj. Dolaze iz bržih voda, pa trebaju vodu obogaćenu kisikom. Generalno, nisu toliko zahtjevni kao vrste Južne Amerike i podnose veća odstupanja od njihovog prirodnog biotopa.
Akvarij treba urediti sa puno kamenja i drveća, dok će većina ovih ciklida od biljaka napraviti dobar obrok. Ishrana varira od vrste do vrste. Petenia splendida i Nandopsisi su predatori dok Therapsi trebaju veliku količinu zelene hrane.
Neke vrste su miroljubive (Thorichthys), a druge (Amphilophus i Nandopsis) izrazito agresivne. Gotovo svi se razmnažaju tako da se mrijeste na podlozi i oba roditelja se brinu za leglo.

Klasifikacija ciklida iz Srednje i Sjeverne Amerike vrlo je komplicirana. Tijekom vremena ribe su pomicane iz jednog u drugi rod, a čini se da će se tako nastaviti i u budućnosti. 1905 Regan je svrstao sve ciklide sa toga područja u Cichlasome. 1983, Kullander ograničava broj Cichlasoma, ali ciklide srednje i sjeverne Amerike ostavlja neraspoređene. 1984, Loiselle sugerira da se rod Heros upotrebljava za sve preostale ciklide. Ali Dr. Kullander je napravio novu podjelu prema kojoj su u rodu Heros ostale samo dvije vrste riba, te radi novu podjelu, koja je otprilike ovakva:

 • Thorichthys (aureus, maculipinnis, callolepis, socolofi, meeki, affinis i pasionis)
 • Archocentrus (centrarchus, macropterus, nigrofasciatum, immaculatus, myrnae, nanoluteus, sajica, septemfasciatum, spilurum, spinosissimus)
 • Herichthys (cyanoguttatus, carpinte, pearsei, bartoni, geddesi, steindachneri...)
 • Nandopsis - 20-25 vrsta (managuense, motaguense, loisellei, friedrichsthaii, haitiensis, grammodes, steindachneri...)
 • Theraps - 30-ak vrsta (bifasciatum, breidhori, coeruleus, fenestratum, gibbiceps godmanni, guttulatum, hartwegi, heterospllus, intermedium, irregulare, lentiginosum, maculicauda, melanurus, microphthalmus, nebuliferum, nicaraguense, panamense, regani, sieboldii, steindachneri, synspilus)
 • Amphilophus - 15-20 vrsta (labiatum, citrinellum,festae, altifrons, longimanus, calobrense, diquis , lyonsi, macracanthum, margaritiferum, rhytisma, rostratum, robertsoni, tuyrense, zaliosum, alfari... Neetroplus (nematopus)
 • Paraneetroplus (bulleri, sieboldii, nebuliferus)
 • Herotilapia (multispinoso)
 • Petenia (spiendida)
Archocentrus sajica (mužjak) Herichthys bocourti (mužjak) Nandopsis motaguensis (ženka)
Archocentrus sajica Herichthys bocourti Nandopsis motaguensis
Nandopsis managuensis (mužjak) Theraps nicaraguensis (mužjak i ženka) Theraps tuba
Nandopsis managuensis Theraps nicaraguensis Theraps tuba
Amphilophus festae (ženka) Amphilophus calobrensis (mužjak) Petenia splendida (ženka)
Amphilophus festae Amphilophus calobrensis Petenia splendida