Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...

Ciklidi novog svijeta

Cichla
Cichla je rod na kojem je bila bazirana porodica ciklida, što je čudno jer u mnogočemu predstavljaju netipične ciklide. To su predatori koji se hrane ribama, te se smatraju najvećim jedinima od najvećih živučih ciklida (Cichla chacoensis). Plijen love potjerom, što je nauobičajeno za ostale ciklide. Rijetki su u akvarijima i zbog svoje veličine i zbog velike osjetljivosti na kvalitetu vode.
Ako se nađu u istom akvariju sa velikim agresivnim Srednjoameričkim ciklidima, dolaze u podređen položaj jer im je čeljust prekrhka za borbe.
Sve cichle su monogamne (mužjak i ženka su zajedno za vrijeme razmnožavanja), mrijeste se na podlozi i oba roditelja se brinu za leglo.

  • Cichla (intermedia, monoculus, nigrolineatus, ocellaris, orinocensis, temensis)
Cichla Cichla temensis Cichla ocellaris
Cichla Cichla temensis Cichla ocellaris

Crenicichla
Štukasti ciklidi, u ovu grupu ciklida su pridruženi i Batrachops ciklidi. Sastoji se od približno 35 vrsta, a smješteni su u Južnoj Americi. Variraju u veličini od 50 do 9 cm. Napadaju iz zasjede. Netolerantni su prema drugim štukastim ciklidima, ali će druge ribe koje su dovoljno velike da ih ne mogu progutati, ostaviti na miru. Mužjaci su mnogo veći dok, ženke često imaju intenzivnije boje. Svi štukasti ciklidi su monogamni, mrijeste se na podlozi (leglo u špilji).

Preko 80 vrsta:

  • Crenicichla (acutirostris, albopunctata, cyanonotus, geayi, johanna, lacustris, adspersa, alta, anthurus, argynnis, astroblepa, biocellata, brasiliensis, britskii, cametana, celidochilus, centrarchus, cincta...)
Crenicichla johanna Crenicichla saxatilis Crenicichla notopthalmus (mužjak)
Crenicichla johanna Crenicichla saxatilis Crenicichla notopthalmus

Teleocichla
Maleni ciklidi koji žive u brzacima. Smatraju ih križancima štukastih ciklida i afričkih ciklida roda Teleogramma. Postoji 6 priznatih vrsta, ali pošto dolaze sa visoravni Brazila i Gvajane očekuje se pronalazak novih vrsti. Svi se mrijeste na podlozi (leglo u špilji) i oba roditelja se brinu za mrijest. Rijetko se mogu naći u akvarijima.