Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...

Jezero Malawi


Malawi

Deveto najveće jezero na svijetu površine oko 31 000 km2. Otkrio ga je Portugalac Caspar Boccaro 1616. godine. Prije se nazivalo Nyasa - velika voda. Okružuju ga države Malawi, Mozambik i Tanzanija. Dugačko je 585 km, a na najširem dijelu široko oko 87 km. Duboko je oko 700 metara, te pripada skupini najstarijih jezera. Spada u skupinu rasjednih jezera - nastalo je usljed lomova Zemljine kore. Rijekom Shire otiče u Zambezi.

U jezeru Malawi pH varira od 7.8 - 8.6, a opća tvrdoća vode od 4.0 - 6.0 dH. Na mjestima gdje je voda turbulentnija, bogatija je kisikom i pH je viši, dok je u mirnijim dijelovima jezera količina ugljičnog dioksida veća, a pH niži. Temperatura vode je od 24 - 30°C, a na dnu je konstantnih 21°C. Neobično je to što na jezeru nema vodenih struja tako da voda stagnira, a zbog toga su dublji dijelovi jezera bez kisika.
Tijekom dugog perioda bilo je izolirano kao i Tanganyika jezero pa su se u njima razvile mnoge endemične vrste ciklida. Dosada je opisano preko 600 vrsta, a mnoge još nisu znanstveno opisane.

Jezero Malawi - satelitska snimka Jezero Malawi

Ciklide u jezeru dijelimo na Mbune i ostale. Svi se razmnožavaju tehnikom materinskog usnog legla. Mbune žive na dijelovima jezera isprepletenog kamenjem, na malim dubinama, većinom do 5 metara. Mbuna na jeziku domorodaca znači "riba kamena". Kamenje im predstavlja i sklonište i izvor hrane. Sa njega jedu alge, bakterije ali i razne larve kukaca, puževe i crve.
U najplićim dijelovima ima najviše hrane tako da se tamo nalaze najsnažnije Mbune, koje tjeraju svoje protivnike u dublje, hranjivim tvarima siromašnije predjele. Za razliku od drugih ciklida, kod mbuna i mužjaci i ženke imaju izrazite boje. Mužjak je dominantan te uspostavlja prevlast na teritoriju sa kojega tjera sve ostale ciklide. U njega pušta i to samo na kratko vrijeme ženke spremne za parenje. Ženke drže jaja u ustima 21 -31 dan nakon čega se izliježe 12 - 28 mladih riba.

Jezero Malawi Jezero Malawi

Druga skupina ciklida su ne-Mbune. Do nedavno su se nazivali Haplochromisi, ali je to promijenjeno. Danas se priznaje 38 rodova ne-Mbuna. Dužina im varira od 10 do 40 centimetara. Kod ovih riba samo mužjaci imaju jako izražene boje, dok su ženke gotovo bez boje. Oni se također nalaze blizu obale, ali u malo dubljoj vodi.
Za razliku od mbuna, oni ne žive na stjenovitim dijelovima nego u otvorenoj vodi, vješto nalazeći zaklon i u travi. Manje su agresivni od Mbuna, a mnogi su čak i predatori koji jedu manje ciklide. Ne preporuča se miješanje sa Mbunama zbog temperamenta, a i zbog različitog prehranjivanja.

Postoji i par vrsta ciklida koji žive u jezeru, a ne pripadaju niti jednoj od dvije dominantne grupe. Tilapia rendalli, Astatotilapia calliptera, Serranochromis robustus i par vrsta Oreochromissa.