Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...

Srednja Amerika


Srednja Amerika

Srednja Amerika je dom mnogim vrstama ciklida. Za razliku od južnoameričkih ciklida koji dolaze iz područja gdje je voda kisela i mekana, njihovi sjeverni rođaci žive u dijametralno suprotnim uvjetima. Tamo su gotovo sve vode lužnate, i njihov pH zna biti skoro 9, a tvrdoća u pravilu iznad 10 dGH.
U Srednjoj Americi postoji više vrsta biotopa gdje obitavaju ciklidi.

Srednjoamerički brzi potoci
Rio Zacate i  Rio Corinto, Honduras. To je splet od 22 rijeke koje tvore Nacionalni park Pico Bonito. Rijeke i potoci spuštaju se s visokih obronaka. Brzina potoka uvelike ovisi o količini padalina. Kada krenu velike kiše, potoci i rijeke jako nabujaju i dobivaju veliku brzinu i snagu. Dno im je kameno, dok u jezerima koja se stvaraju uz potoke dno zna biti pjeskovito, pokatkad prožeto korjenjima drveća koja predstavljaju idealno skrovište za ribe.
Kemijska svojstva vode: pH: 7.0-8.0, 5-14 dH,  24-30oC. Ciklidi koji žive u ovom biotopu: Amphilophus longimanus, Amphilophus alfari, Archocentrus nigrofasciatus.

Cenotes (jama) biotope
Nalazi se na poluotoku Yucatan. Cijela površina poluotoka je od vapnenca i tlo joj je porozno. Zbog toga voda prolazi kroz površinu i formira podzemne rijeke koje putuju prema morima. Povremeno se nalaze ponikve koje su izrazito bistre, bogate mineralima i u kojima buja biljni život.
Ciklidi koji žive u ovom biotopu: Archocentrus octofasciatus, 'Cichlasoma' urophthalmus, 'Cichlasoma' synspilum, Parachromis friedrischstahli, Thorichthys meeki.

Srednjoameričke nizine - mangrov biotop
Refugio de Vida Silvestre Cuero y Salado, Honduras. Područje prožeto mangorovim drvećem s boćatom vodom. Kemijska svojstva vode: pH: 7.3-8.0, 15-25 dH, 24-30oC. Ciklidi koji žive u ovom biotopu: Cichlasoma urophthalmus.

Jezera
Atitlan, Managua i Nicaragua. To su velika jezera s kamenim dnom, tvrdom i alkalnom vodom u kojima obitavaju mnoge vrste ciklida. Ciklidi su prilično agresivni i teritorijalni.
Kemijska svojstva vode: pH-7.5-8.2, 15-25 dH, 24-27oC

Rijeke
Spuštaju se s brdsko – planinskih područja i prilično su bistre. U nizinama postaju mutnije, osobito na područjima gdje se krče šume. Rijeke su kamenite, s pijeskom na dnu. Dom su mnogih vrsta ciklida koji su tipično manje agresivni od srednjoameričkih ciklida koji žive u jezerima.
Kemijska svojstva vode: pH: 7.0-7.8, 5-10 dH, 22-26 C. Ciklidi koji žive u ovom biotopu: Archocentrus spilurus, Archocentrus centrarchus, Cichlasoma octofasciatum, Herotilapia multispinosa, Parachromis dovii, Parachromis friedrichsthalii, Vieja maculicauda, Thorichthys aureus, Atractosteus tropicus, Gobiosoma yucatanum, Cichlasoma urophthalmus, Cathorops arenatus.

Srednjoamerički ciklidi glase za prilično agresivne i netrpeljive ribe. Ali uz to su i nevjerovatno odani i brižni roditelji, puni pažnje za svoj pomladak. Ukoliko im se omogući odgovarajući prostor u akvariju, agresivnost se može prilično kontrolirati.