Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Nannacara anomala

Nannacara anomala

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Nannacara
Vrste: anomala
          aureocephalus
          bimaculata
          taeniata

 

Nannacara anomala je prvi puta pronađena u Zapadnoj Gvineji i znanstveno opisana od strane njemačkog znanstvenika Fritza Mayera 1934. godine. Prirodna staništa su joj spori potoci u Gvineji i Surinamu. Nannacara aureocephalus živi u područjima Francuske Gvineje, a pronađena je tek nedavno 1983. godine (Allegayer). Nannacara bimaculata (Eigenmann, 1912) njezino stanište je ograničeno na područje Rio Essequibo. Također su nedavno u porječju rijeke Orinoco pronađene ribe koje se razlikuju od do sada poznatih nannacara, ali još nisu znanstveno opisane. U tome leži velika čar akvaristike jer se još uvijek otkrivaju nove vrste riba. Budući da Nannacare dolaze iz Amazonskog područja u kojem obitava daleko najviše vrsta riba, možemo biti sigurni da je samo pitanje vremena kada će biti otkrivene i znanstveno opisane i druge vrste Nannacara.

Pošto se u našim krajevima može nabaviti samo Nannacara anomala, njoj ćemo posvetiti ostatak teksta. To je maleni patuljasti južnoamerički ciklid. Može živjeti u akvarijima sa drugim ne previše agresivnim vrstama riba. Ponekad s obzirom na veličinu znaju biti začuđujuče agresivni, ali većinom samo prema pripadnicima svoje vrste. Mužjaci narastu do 9 cm. i gotovo su dvostruko veći od ženki. Boja im je tirkizno plava, dok su ženke žuto – smeđe. Nannacare su poligamne, mužjak brani teritorij od pripadnika svoje vrste, pa tako u akvariju na jednoga mužjaka dolazi 2 – 3 ženke. Mužjak je ponekad vrlo agresivan, tako da je nužno da u akvariju bude puno mjesta za sakrivanje.

Nannacara anomala (mužjak) Nannacara anomala (ženka) Nannacara anomala (ženka s mladima)

Anomale nisu prezahtjevne u pogledu kvalitete vode, ali ako želite da se osjećaju kao u svom prirodnom staništu ili želite da se uspješno razmnožavaju neka voda bude mekana sa pH do 7.5. Akvarij treba gusto zasaditi biljkama, te staviti sve one stvari koje će omogučiti ribama sakrivanje, biti vizualno efektne, ali i biti od velike korisiti prilikom razmnožavanja (kamenje, panjevi, kokosov orah, tegla za cvijeće...) Kod nannacara se javlja zanimljiva situacija, kada podređeni mužjak "glumi" ženku. Pošto bi ga dominantni mužjak protjerao, vjerovatno i ubio, on poprima izgled i ponašanje ostalih ženki. Čak i ostaje manji tako da po svemu podsjeća na ženku. Ako kojim slučajem ostane jedini mužjak u akvariju, za par tjedana će i promjeniti boju i narasti do veličine pravoga mužjaka.

Nannacara aureocephals (mužjak) Nannacara taeniata (mužjak) Nannacara taeniata (ženka)

Razmnožavaju se tzv. haremskom poligamijom u pećini. Nakon razmnožavanja ženka čuva mlade takvim žarom da je mužjaku bolje da se ne nađe u njezinoj blizini. Ako je akvarij manji, ili nije pun raznih mjesta za sakrivanje, bolje je mužjaka maknuti, da sve ne bi završilo njegovom smrću. Ponekad međutim mužjak zajedno sa ženkom čuva svoje potomke. Ovdje opet dolazimo do toga da u akvaristici nema striktnih pravila. Zbog toga je najbolje da pažljivo pratite ponašanje novih roditelja, te po potrebi mužjaka odstranite.Mlade ribe se liježu nakon 2 - 3 dana. Ženka ih premiješta u unaprijed pripremljene rupe. Tamo ih čuva i povremeno opet premiješta sve dok mlađ ne propliva (nakon otprilike tjedan dana). Pošto su Nannacare relativno malene ribe, mlađ je u početku premala da bi mogla jesti artemie. Zbog toga ih je potrebno hraniti infusoriom i zelenom vodom. Mladi rastu brzo, kao i ostali ciklidi. Što im se češće mijenja voda te što bolju i raznovrsniju hranu jedu, to će brže napredovati.

 

Nannacare anomale su predivni patuljasti ciklidi prikladni i za početnike. Bez problema se mogu držati u zajedničkim akvarijima, a agresivnost im je u odnosu na ostale ciklide zanemariva. Živih su boja, otporni na uobičajena kolebanja kvalitete vode te će pružiti radost svakom akvaristu. Još ako vam se posreći da se razmnože, imat ćete kompletan uvid u kompleksan život ovih malenih ciklida.