Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Julidochromis ornatus

Julidochromis ornatus

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Julidochromis
Vrsta: ornatus (Boulenger, 1898)

 

Ime mu dolazi iz latinskog jezika ornatus – što znači slikovit, ukrašen. Zovu ga još i zlatni Juli. Žive na različitim dijelovima jezera Tanganyika. Na sjevernom dijelu kod Uvire, na jugozapadnom dijelu između Mpala i zaljeva Lunangwa u Kongu te na jugoistoku jezera oko područja Kantalamba u Tanzaniji. Obitavaju na pješčanom dnu oko kojega se nalaze hrpe kamenja koja im omogućavaju sigurno utočište od većih predatora. Postoje i albino ornatusi.  Nalazi ih se na dubinama od 1.5 – 40 metara. U prirodi su mikropredatori. Sa kamenja skupljaju različite malene beskralježnjake ali i alge koje čine značajan dio njihove prehrane. Prilikom prehrane trgaju komadiće spužve u kojima se sakrivaju beskalježnjaci te pritom pojedu i dijelove spužve.

Na području između Kapampe i Kilebe sreću se odvojene populacije J. ornatusa i J. transcriptusa, ali dosada još nije pronađeno mjesto gdje žive zajedno. Karakterizira ih bijelo žuta boja tijela sa tri crne horizontalne pruge i crnim prstenom na repu. Donja pruga ide od njuške, preko oka pa sve do crne točke na repnoj peraji. Srednja pruga je najkraća, počinje iznad oka i završava na kraju leđne peraje. Na početku je ta pruga skroz ispunjena, ali što više odmiče gubi boju a na mjestima se i prekida. Repna peraja je zaokružena da bi im omogučila momentalno ubrzanje. Po izgledu je sličan J. reganiju, ali postoje i vidljive razlike. Julidochromis ornatus spada u manje pripadnike roda Julidochromis, a  naraste  8.5 -9 cm.

Pošto su iz jezera Tanganyika, voda je obogaćena sa kisikom i izrazito bistra. Temperatura vode se kreće u rasponu  22-27°C, tvrdoća 10-22 dH a pH 7.5-9.2. Slični uvjeti im se moraju omogućiti i u akvariju u kojem mora biti uspostavljen dušikov kružni tok. Posebno treba paziti na temperaturu vode, koja nikako ne bi trebala prelaziti iznad 29°C. Pri višim temperaturama potrebno je vodu obogaćivati sa kisikom. U zatočeništvu prihvaćaju gotovo svu ponuđenu hranu. Hrana biljnog porijekla treba biti dio njihove ishrane. Treba se izbjegavati hrana visoke masnoće i hrana bogata proteinima sisavaca (kravlja srca).

Julidochromis ornatus Julidochromis ornatus Julidochromis ornatus

Kako spadaju u patuljaste ciklide (veličina im je oko 9 cm) jedan par je moguće držati u akvariju od 40 litara. Naravno da je veći akvarij poželjan. Dno treba prekriti sa pijeskom i urediti ga po uzoru na jezero Tanganyika. Znači, što više kamenja koji će omogučiti  J. ornatusima da se osjećaju dovoljno sigurno.  Ne treba ih se držati sa ostalim pripadnicima roda Julidochromis, zbog vrlo čestih smrtnosnih tučnjava (posebno sa J. transcriptusima), ali i zbog spriječavanja mogućih neželjenih križanja između različitih vrsta. Primjećeno je da je uzgoj u zatočeništvu doveo do neželjenih posljedica, pogotovo u promjeni intenziteta boja kao i u ponašanju riba.

Ženke su obično veće od mužjaka, ali to nije siguran znak utvrđivanja spola. Najsigurniji način određivanja spola je pregled genitalnih papila, što se ne preporučuje neiskusnim akvaristima. Genitalna papila je kod mužjaka zašiljena i na kraju nakošena. Drugi, jednostavniji način je da se ostavi više mladih J. ornatusa, da spolno sazriju i upare se. Zatim treba parove odvojiti da ne bi došlo do neželjenih sukoba. Spolno sazrijevaju nakon otprilike 8 - 12 mjeseci života, kada dosegnu veličinu od oko 4 cm

Relativno jednostavno se razmnožavaju. Do parenja dolazi u skrivenoj špilji, što dalje od znatiželjnih pogleda. Razmnožavaju se tokom cijele godine, i to svaka dva tjedna sa manjim leglima. Ženka polaže 10 – 40 (rijetko više) jajašca na gornju plohu odabranog skrovišta. Mužjak ih zatim oplođuje. Jaja su vrlo malena, žuto – zelenkaste boje i ovalnog oblika. Za 2 – 3 dana se liježu mlade ribice koje su prilično malene, veličine oko 0.5 cm. Roditelji se ne brinu direktno za potomstvo, ali svojim čuvanjem teritorija omogučuju malenim ribama dobre preduvjete za opstanak.