Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Julidochromis dickfeldi

Julidochromis dickfeldi

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Julidochromis
Vrsta: dickfeldi (Staeck, 1975)

 

Najkasnije opisana vrsta roda Julidochromis. Otkrivena je u siječnju 1975. godine za vrijeme istraživanja riba na Zambijskom dijelu jezera Tanganyika. Prilikom opisa vrste, ostala su živa samo dva primjerka pa i znanstveni opis nije napravljen u cijelosti. Za sada je Julidochromis dickfeldi lociran da živi isključivo u jugozapadnom dijelu jezera Tanganyika i to između rta Kachese u Zambiji i Molira u Kongu u plitkim vodama (2 – 20 m). Na rtu Kachese žive zajedno sa J. regani što je skoro pa iznimka za rod Julidochromis, jer vrlo rijetko zajedno koegzistiraju dvije vrste Julidochromisa.
Neki znanstvenici smatraju da J. dickfeldi i ne pripada rodu Julidochromis, nego rodu Chalinochromis. Način prehrane im je isti kao kod Chalinochromis popelinia, njuška je šiljatija od ostalih Julidochromisa, ali je zato briga za mlade tipična za rod Julidochromis. Većina znanstvenika ih ipak smješta u grupu između patuljastih - J. transcriptus and J. ornatus i velikih J. regani and J. marlieri. Po obliku tijela je vrlo sličan J. ornatusu. Tijelo je svijetlo smeđe do žute boje sa tri vodoravne pruge. Gornja pruga prelazi uz hrbat leđa do baze repne peraje. Donja pruga ide od njuške kroz donji dio oka do repne peraje. Leđna peraja je tamno siva ili crna prošarana sa puno bjelo žutih točkica. Analna i repne peraje su iste koloracije i izgleda.Lice je bež boje ukrašeno sa crnim točkama koje su različite kod svake jedinke.

Preferiraju tvrdu vodu (10-20 dH), pH 7.8 – 9.5, dok je idealna temperatura vode 23 – 27°C obogaćena sa kisikom. Akvarij je potrebno urediti prema klasičnom Tanganyika biotopu. Dakle pijesak na dno, sa mnoštvom kamenja i raznih drugih prepreka koje će formirati mnogobrojna utočišta i prolaze za ribe. U jezeru nema biljaka pa ih nije potrebno stavljati ni u akvarij. Ipak, moguće je staviti otpornije vrste biljaka, koje će pomoći o održavanju optimalne kvalitete vode. U pogledu hrane nisu izbirljivi i prihvatit će skoro sve, treba pripaziti da je kvalitetna, omogučiti dosta hrane biljnog porijekla i paziti sa hranom bogatom masnoćama.

Julidochromis dickfeldi Julidochromis dickfeldi Julidochromis dickfeldi

Akvarij u kojem se drže Julidochroms dickfeldi trebao bi imati barem 75 litara, a naravno da je poželjniji i mnogo veći. Može ih se držati i u zajedničkim akvarijima, naravno najbolje sa ostalim Tanganyika ciklidima, ali ne sa ostalim vrstama Julidochromisa specijalno J. reganima  i J.ornatusima. Ponekad zna biti problema sa ciklidima sličnog ponašanja i teritorijalnih potreba (N. leleupi, N. brichardi, N. buescheri).

Veličine su oko 10 cm. Po izgledu je gotovo nemoguće odrediti razliku između ženke i mužjaka. Ženka bi trebala biti nešto veća, ali je jedini sigurni način utvrđivanja spola pregled genitalne papile. Kod ženke je ona izdužena, dok je kod mužjaka šira i okruglija. Najjednostavniji način da bi se ribe uparile je uzeti 5 - 6 mladih riba i pustiti ih da spolno sazriju. Vremenom će se mužjak i ženka upariti i tada je potrebno par odstraniti jer može doći do velikih tuča pa i ubijanja podređenih riba.

Pare se tijekom cijele godine, u razmacima 4 – 5 tjedana. U leglu obično bude 35 – 50 mladih jajašaca pričvršćenih na vrh skrovišta i majka se više brine za njih, dok mužjak brani teritorij. Ribice se liježu nakon 2 – 3 dana te slijedećih 4 -6 dana ostaju pričvršćeni unutar skrovišta dok ne proplivaju. Tada su spremni za hranjenje artemijom, a i roditelji se brinu kako bi hrana doprijela do njih. Rastu prilično sporo i sa dva mjeseca dosižu maksimalno 2.5 centimetara. Mlade ribe na početku imaju vertikalne pruge slične J. transcriptusu i J. marlieriju. Kasnije te pruge postaju horizontalne.

Premda možda ne tako atraktivni kao ostali Julidochromisi, nikako ih ne treba odbaciti. Njihova relativna mirnoća doprinosi tome da su pogodni za zajednički Tanganyika akvarij. Zbog toga, a i zbog mnogih ostalih stvari mnogi ljubitelji riba drže ove malene ciklide, iako ih ima najmanje u ponudi od svih ostalih vrsta roda Julidochromis.