Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Copadichromis borleyi

Copadichromis borleyi

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Copadichromis
Vrsta: borleyi (Iles, 1960)

 

Copadichromis borleyi je znanstveno opisan 1960. godine od strane Thomas Derrick Iles-a u rodu Haplochromis, ali su ga David Eccles i Ethylwynn Trewavas premjestili i svrstali u rod Copadichromis. Pripada grupi utaka ciklida, mikropredatora otvorenih voda Malawi jezera, kojima je glavni izvor hrane zooplankton. Živi u gotovo cijelom području jezera Malawi, gdje je dno pjeskovito i postoje velike hrpe kamenja. Veliki ljubitelj i istraživač Malawi ciklida, Ad Konings, nije pronašao stanište C. borleyi-a samo oko otoka Likoma i Chizumulu. Nastanjuje dubine od 5 – 20 metara, najčešće na dubinama od oko 10 metara. Zadržava se pri dnu blizu kamenja, koje mu pruža sigurnost u slučaju opasnosti. Suprotno od većine drugih utaka ciklida ne spajaju se u velika jata.

Postoji mnogo geografskih varijanti Copadichromis borleyi-a. To je stoga što se ovi ciklidi ne sele, nego su ograničeni na malo područje, što je rezultiralo evolucijskim promjenama. Varijante se najčešće razlikuju u obojenosti mužjaka i dužini trbušne peraje. Također postoje i različitosti u broju točaka na bokovima i obojanosti mladih riba i ženki. Najpoznatija i najzastupljenija varijanta u akvaristici je narančasto – plava varijanta: Copadichromis borleyi "Red Fin" sa područja Kadango (jugoistočna obala jezera – država Malawi), ali ova varijanta živi i na drugim područjima: podvodni grebeni Tawain i Nkhungu, otoci Mbenji, i područje Ntekete. Na svakom području se varijanta Copadichromis borleyi-a po nečemu razlikuje. Druga po popularnosti je žuto – plava varijanta Copadichromis borleyi "Yellow Fin", žive oko točke Mara (zapadna obala jezera – država Malawi). Postoji još mnoštvo različitih varijanti, npr. potpuno plavi mužjaci sa otoka Otter i Mumbo (na jugu jezera).

Borleyi naraste najviše od svih Copadichromis-a i jedan je od najvećih utaka. Mužjaci mogu doseći i više od 16 cm, a ženke oko 13 cm. Neke varijante mužjaka imaju izrazito dugačke trbušne peraje, koje mogu kod starijih mužjaka dosegnuti i do kraja analne peraje. Trbušna peraja je duža kod onih riba koje žive na dubinama većim od 12 metara. Ribe koje žive u plićim vodama imaju zamjetno manje izduženu trbušnu peraju. Mužjaci postaju spolno zreli nakon otprilike godine dana života. Do tada ih se i razvija konačna obojanost tijela. Ženke su puno neuglednijih boja, većinom srebrnkaste pa sve do tamno smeđe boje. Na bokovima imaju tri, dvije, jednu ili niti jednu crnu točku, ovisno o geografskoj varijanti. Također, ovisno o geografskoj varijanti, boja peraja može varirati između žute (većinom na istočnoj obali jezera), narančaste i crvene (većinom na južnom dijelu jezera) ili prozirne (pretežno sa sjeverozapadnog dijela jezera).

U jezeru se Copadichromis borleyi razmnožava tijekom čitave godine. Zanimljivo da se i ovisno o području gdje žive, različite geografske varijante različito razmnožavaju. Većina ih se mrijesti uz okomite kamene blokove, dok neki kopaju gnijezdo u pijesku. Mužjak Copadichromis borleyi-a "Red Fin" sa područja Crocodile Rocks na vrhu stijene gradi gnijezdo od pijeska na kojem dolazi do mrijesta. Sa dna uzima u usta pijesak i dolazi do kamena. Tada kroz škrge filtrira pijesak, ispuštajući samo najfiniji dio, dok ostatak odbacuje.

Copadichromis borleyi "Red Fin" (mužjak) Copadichromis borleyi "Red Fin" (par) Copadichromis borleyi "Red Fin" (ženka)

Copadichromis borleyi predstavlja gotovo idealnog stanovnika svakog miroljubivijeg zajedničkog akvarija. Naspram mnogih drugih Malawi ciklida, mužjaci borleyi-a gotovo da i ne pokazuju agresiju. Zbog toga ih se i ne preporuča držati sa agresivnijim mbunama. Aulonocare kao i mnogi "Haplochromisi" predstavljaju odličan izbor za suživot sa borleyiem. Poželjno je da mužjaci budu različitih boja, a to je i velika prednost Copadichromis borleyi-a, jer dvije najčešće varijante imaju različite boje, pa su moguće razne kombinacije. Treba pripaziti na mogućnost neželjenog križanja. Stoga je pri odabiru vrsta potrebno uzeti one koje imaju najmanje slične ženke (ne miješati različite vrste roda Copadichromis). Najbolje ih je držati u malom jatu, i to jednog mužjaka sa 4 ili više ženki (u velikom akvariju mogu egzistirati i dva mužjaka). Tada se agresivnost mužjaka gotovo i ne iskazuje. Jedino se u doba parenja mužjak počne ponašati nešto agresivnije, ali to više predstavlja zastrašivanje drugih riba nego pravu prijetnju.

Copadichromis borleyi (Nkhungu Reef) Copadichromis borleyi (Mara Point) Copadichromis borleyi (Otter Island)

Akvarij treba biti velik (350 litara i više), dugačak, a bilo bi dobro da je visok (50 cm i više).  Copadichromis borleyi spada u "visoke" ribe, pa posebno dolazi do izražaja u višim akvarijima. Bolje će se osjećati pri srednje i slabije osvijetljenim akvarijima, sa umjereno jakim strujanjem vode. Inače, akvarij se uređuje kao i za ostale Malawi ciklide. Ostavlja se dosta mjesta za plivanje, ali se rade i mnogobrojni zakloni i skloništa. Na dno je bolje staviti pijesak, jer se on nalazi i u jezeru, a igra i važnu ulogu prilikom građenja gnijezda kod nekih varijanti borleyi-a. Traži se temperatura vode 23 - 28° C, da bude lužnata (pH 7.7 - 8.6) i tvrda, te što je najvažnije – mora biti uvijek istih vrijednosti. Kvaliteta vode mora biti konstantna i sa uspostavljenim dušikovim kružnim tokom, jer će pri dužoj izloženosti većim koncentracijama nitrita i nitrata borleyi loše proći. Premda se u prirodi pretežno hrane planktonom, u zatočeništvu prihvaćaju gotovo svu ponuđenu hranu. Ona mora biti kvalitetna i bogata proteinima. Može ih se hraniti larvama komaraca, artemijom, krilom..., ali i hranom biljnog porijekla.

Copadichromis borleyi postaju spolno zreli nakon otprilike godine dana života. Tada dolazi i do prvih parenja. Ovo su poligamni ciklidi, a ženka prakticira materinsko usno leglo. Prvi mrijestovi obično ne uspijevaju, ali tokom vremena ribe steknu potrebno iskustvo. Za parenje mužjak odabire mjesto uz neku stijenu (svaki puta izabire drugu lokaciju), a do mrijesta najčešće dolazi na njenom okomitom dijelu. Mužjak se počinje tresti i drhtati te time potiče ženku da ispusti jajašca. Ona ih potom odmah uzima u svoja usta. Zatim ženka dolazi do mužjakove genitalne papile. On ispušta sjeme koje ženka sakuplja u usta. Do oplodnje jajašaca dolazi u njezinoj usnoj šupljini.
Obično ženka liježe oko 60 jajašaca, a broj ovisi o veličini ženke kao i njezinom iskustvu. Inkubacija traje oko tri tjedna. Za to vrijeme se jajašca razvijaju i iz njih se liježu mlade ribice koje mama čuva u ustima. Kada ih ženka konačno pusti iz svojih usta, mlađ je tamno sive boje, a peraje su žute ili narančaste (ovisno o geografskoj varijanti). Mlade ribe, kao i ostale utake, rastu relativno sporo.

 

Copadichromis borleyi je ciklid prelijepih boja. Ukoliko mu se omogući dovoljno velik akvarij sa čistom vodom i miroljubivim sustanarima, vrlo je jednostavan za uzdržavanje. Ne traži mnogo, a opet svojim vlasnicima pruža puno toga.