Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Archocentrus sajica

Archocentrus sajica

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Archocentrus
Vrsta: sajica

 

Archocentrus sajicu znanstveno je opisao Bussing 1974. godine. Nastanjuje područja Središnje Amerike oko Kostarike i to rijeke i potoke sa umjerenim tokovima, dok se u brzim i jakim rijekama ne nalaze. Sajice su stanovnici nizina u kojima vlada tropski biotop. Upravo zbog toga naviknute su na više temperature vode, od minimalnih 22°C tijekom noći pa sve do 30°C tijekom vrućih dana. Svejedi su, ali im u prirodi hrana biljnog porijekla zauzima značajan dio prehrane. To su ciklidi koji svakako zauzimaju veću pažnju nego im se do sada pridavala. Prilično su maleni, svako među najmanjim srednjeameričkim ciklidima. U odnosu na mnoge druge vrste ciklida, uopće nisu zahtjevni za uspješno održavanje i uzgajanje u akvarijima.
Tako podnose mekanu, tvrdu, kiselu ili lužnatu vodu, samo da voda ne prelazi ekstremne vrijednosti. Kao i kod mnogih drugih ciklida, mnogo im je bitnija konstantna i biološkom filtracijom očišćena voda (dušikov kružni tok). U tome će vam sajice čak i pomagati jer će kopanjem tla dizati prljavštinu sa poda, te time sprječavati njeno truljenje i zagađivanje vode.

Životni vijek u akvarijima im je oko 10 godina. Mužjaci su obično veći od ženki, sa većim i dužim perajama. Vremenom im se na čelu počinje razvijati poznata "grba". U vrijeme parenja, ženke na analnim i leđnim perajama dobivaju izrazitu žuto-zlatnu boju. Sajice imaju sposobnost mijenjanja boja na svojim tijelima, ali po tome nipošto nisu izuzetak. Za razliku od podosta srednjoameričkih ciklida, sajice su iznanađujuće neustrašive i uopće ne zaziru od ljudi. Dok će ostali ciklidi, pri nekom iznenadnom događaju, potražiti sigurnost u svome skloništu, sajice se neće dati uznemiriti i nastavit će radoznalo plivati akvarijem. Srednje su agresivniji (manje nego njihovi bliski srodnici - Archocentrus nigrofasciatusi). Prema drugim ribama će agresija biti manje izražena, dok će dominantan mužjak htjeti pokazati "tko je gazda" ostalim pripadnicima svoje vrste. To najviše dolazi do izražaja u vrijeme parenja.
Zbog toga akvarij treba biti dovoljno velik sa puno mjesta za sakrivanje. Kamene špilje će poslužiti kao idealna skrivališta ženkama, kao i kokosov orah, tegla za cvijeće, razna drva i grane... Ukratko klasičan akvarij za ciklide u kome će biti dovoljno mjesta da mužjaci mogu uspostaviti svoju dominaciju, a da pritom druge ribe ne nastradaju. Agresiju je moguće smanjiti i na taj način da u akvariju budu tzv. ribe mete – prema njima će mužjak ispoljavati višak svoje energije, omogučavajući neophodan odmor ženki. S druge će pak strane te ribe svojim brzim manevriranjem izbjeći eventalne ozljede.

Archocentrus sajica (mužjak) Archocentrus sajica (mužjak i ženka) Archocentrus sajica (ženka)

Iako sajice vole kopati, poželjno je da u akvariju budu i biljke. One će uz estetski ljepši izgled akvarija, značajno poboljšati kvalitetu vode u njemu. Sa malo truda, moguće je imati akvarij u kome će sajice i biljke živjeti jedni uz druge. Odaberite robusnije i otpornije biljke koje ćete zaštiti od toga da ih sajice otkopaju, ili one kojima korijenje ne treba biti ukopano u supstrat. Također se ribama treba omogučiti hrana biljnoga porijekla da ne bi grickale biljke u akvariju. Poželjno je sajicama dati dobro oprani list salate ili neke druge biljke koji je prethodno kratko oparen u kipućoj vodi.

Kada sajice počnu pojačano kopati tlo i čistiti špilju, to je dobar znak da bi uskoro moglo doći do mrijesta. Potrebna im je temperatura vode od barem 26°C. Ukoliko je voda hladnija do razmnožavanja neće ni doći. Dan–dva prije izlijeganja jaja ženki izlazi genitalna papila. Mužjak priprema teren udaljavajući sve neželjene goste. Prakticiraju mriješćenje na podlozi – leglo u špilji, ali ponekad se znaju mrijestiti i izvan špilje – otvoreno leglo. Ženka nese oko 200 jaja koje mužjak zatim oplođuje. Mladi se liježu nakon 3–4 dana (ovisno o temperaturi vode). Potrebno im je još oko tjedan dana da počnu slobodno plivati. Ženka čuva mlade, dok mužjak većinom čuva teritorij (zamijećeno je da u prirodi u dosta slučajeva ženka sama čuva svoje potomke). Mlade ribe rastu brzo i neravnomjerno. Poželjno ih je hraniti što češće živom hranom (infusoria, mikrocrvi, artemie). Učestalo mijenjanje dijela vode pomoći će bržem i boljem rastu riba.
Slično kao i kod Archocentrus nigrofasciatusa, nakon 15-ak dana mužjak će biti spreman na novo parenje. Tada je krajnje vrijeme da se maknu mlade ribice od svojih roditelja, inače će postati njihova hrana. Ako se ženka nije dovoljno oporavila od zadnjeg legla, potrebno je maknuti i nju, jer neće moći izdržati nove nalete mužjaka.

Ukoliko želite imati tipičnog srednjeameričkog ciklida Archocentrus sajice predstavljaju jedan od najboljih izbora. Lijepih i izražajnih boja, neprevelikom agresivnošću i relativno laganim razmnožavanjem fascinirati će i iskusnije akvariste.