Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Infusoria i organizmi iz zelene vode

 

infusoriaU akvaristici se pod infusoriom podrazumjevaju jednostanične životinje, ali i druge bakterije i višestanični organizmi. Takva infusoria je idealna jer se u njoj nalaze životinje različitih veličina tako da će svaka mlada riba pronaći hranu za sebe. Kulturu je jednostavno započeti i održavati. Potrebna je odstajala akvarijska voda. U njoj se već nalazi određena količina infusorie. Da bi se povečao njen broj, dodaju se organske tvari - kora od banane, list salate, mlijeko, sirovi krumpir. Preporučljivo je biljku prije toga prokuhati kako bi se ubrzao proces. Puževi također pomažu da se kultura duže održi.

Infusoria je od naprocjenjive važnosti za male novorođene ribe. Ali nju nije dovoljno davati par puta dnevno. Ona je stalno potrebna ribama. Zbog toga je potrebno staklenku sa infusoriom staviti iznad akvarija. Pomoću cijevi povuči infusoriu, te regulatorom za zrak smanjiti protok vode na kapljicu u minuti. Na taj način ribe će imati konstantan dotok infusorie.

Zelenu vodu sačinjavaju alge i mikroskopski organizmi iz roda Euglena. Oni su gotovo nevidljivi ali ih ima u tolikom broju da voda izgleda zelena zbog klorofila u njihovom tjelu. Za zelenu vodu potrebno je svjetlo, temperatura, organska tvar i ugljični dioksid, te odsustvo životinja koje se hrane tim sičušnim organizmima. Najvažnija je svjetlost jer bez nje organizmi ne mogu stvarati klorofil.

Priprema vode je jednostavna. U staklenku (što veću) ulijte odstajalu akvarijsku vodu. Dodajte organsku tvar - list salate, trava ili par zrna žita. Staklenku stavite blizu izvora svjetlosti - sunce i za par dana će voda pozeleniti. Na vrh stavite nekakvu zaštitnu mrežu kako se u vodu ne bi naselila bića koja će pojesti alge. Jednostavno uzmite dio vode i dajte ga malim ribama. Iz akvarija nadodajte onoliko vode koliko ste je potrošili. Nakon nekog vremena voda će se usmrdjeti - znak da napravite novu kulturu zelene vode. Kao pomoć vam mogu poslužiti puževi. Oni će ubrzati raspadanje organske tvari. Ako počnu izlaziti iz vode, to je znak da ona više nije pogodna za mlađ.

 

Pročitajte više o pojedinim vrstama žive hrane, te iste pokušajte sami pripremiti za vaše ribe: