Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Daphnia

Koljeno: Arthropoda
Razred: Crustacea
Podrazred: Branchiopoda
Red: Cladocera
Porodica: Daphniidae
Rod: Daphnia (Ctenodaphnia)
Vrsta: pulex (magna)

 

daphniaMali slatkovodni račići poznati kao vodenbuhe. Tijelo je člankovito i ima 4 - 6 pari nogu. Oklopljeno je dvostranom ljuskom, izvan koje je glava. Na glavi se nalaze ticala pomoću kojih pliva. Postoji mnogo vrsta daphnia, raznih veličina po cijelom svijetu. Neke vrste su prevelike da bi se njima hranila mlađ. Nalaze se u slatkoj vodi ali neke vrste i u bočatoj. U prirodi se populacija daphnia sastoji od ženki. Ženka svaka tri dana proizvede više od 100 jajašaca po leglu. U svom životu ima između 6 i 25 legla. U nepovoljnim uvjetima ležu se mužjaci i počinje spolna reprodukcija. Otporne su na lošu kvalitetu vode i manjak kisika. Podnose pH od 6.5 - 9.5 kao i velike temperaturne razlike.
Hrane se tako da plivaju uokolo i filtriraju vodu u potrazi za hranom. Jedu alge, infusoriju, bakterije i otopljene organske tvari. Za uzgajanje daphnia potrebna vam je početna kultura. Moguće ju je nabaviti u obližnjoj bari, ali ne preporučamo zbog mogućnosti prijenosa bolesti. Druga varijanta je kupnja početne kulture. Naravno kod nas toga nema, pa put pod noge i u susjednim zemljama ćete naći daphniu.

Potrebno vam je: 2 staklenke, tanka mrežica-najlonska čarapa, alge ili kvasac, pumpa za zrak i osvjetljeno mjesto. O njima se treba konstantno brinuti. Voda se mijenja kao i u akvariju. Na površinu stavite cijev sa zrakom, tek toliko snažno da voda nije ustajala. Prilikom prikupljanja prvo ugasite pumpu za zrak da se voda umiri. Daphnie će se sakupiti na površini. Vade se tako da ih povučete sa cijevi te ostaju na mrežici ili najlonskoj čarapi. Nakon toga količinu vode koju ste izvadili, zamijenite sa vodom bogatom algama ili u čistu vodu dodate malo kvasca. Kvasca se doda tek toliko da se voda zamuti.

 

Pročitajte više o pojedinim vrstama žive hrane, te iste pokušajte sami pripremiti za vaše ribe: