Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Artemia

Koljeno: Arthropoda
Razred: Crustacea
Podrazred: Branchiopoda
Red: Anostraca
Porodica: Artemiidae
Rod: Artemia
Vrsta: salina

 

uzgoj artemiaArtemia nastanjuje slana jezera po cijelom svijetu. Najčešća je u Sjevernoj Americi, posebno u Velikom slanom jezeru (Great Salt Lake). Najbolja hrana koju možete ponuditi vašim ribama. Jednako će ju sa užitkom pojesti i mlađ i odrasle ribe. Za uzgoj je potrebna početna kultura jajašaca, boca sa dnom u V obliku, nejodirana sol, svjetlost i pumpa za zrak. U bocu stavimo crijevo za zrak,napunom bocu vodom, pola žličice soli i pola žličice jajašca. Jajašca ostaju nekativna više godina, sve dok ne dođu u slanu vodu. Bocu stavimo prema izvoru svjetlosti i uključimo pumu za zrak tako da su jajašca stalno u pokretu. Nakon 24 sata izleći će se malene artemie. Vrijeme izljeganja ovisi i o temperaturi. Ako je temperatura vode konstantna (27 stupnjeva) artemije će se izleći prije.

Sakupljaju se tako da isključimo pumpu za zrak i pustimo da se voda smiri. Izlegnuta jajašca će plutati na površini, dok će neizlegnuta potonuti na dno. Malene artemije je najlakše privući svjetlošću. Usmjerite lampu na dio boce koji vam se čini najpirkladnijim za njihovo sakupljanje. Oni će se sakupiti baš na tom mjestu te ih samo trebate pokupiti. Pazite da prilikom sakupljanja ne pokupite neizlegnuta jajašca. Njih će također pojesti mlade ribe, ali ona su neprobavljiva, tako da može doći do oštećenja probavnog trakta i smrti mladih ribica. Artemije je potrebno hraniti jer će inače umrijeti od gladi. Najprikladniji je kvasac, ali treba paziti da ih se ne prehrani jer će se zagaditi voda i cijela kolonija propasti. Možete ih hraniti i sa infusoriom i zelenom vodom. Kod nekih manjih riba može doći do problema prilikom hranjenja jer će artemije biti prevelike te ih ribe neće moći pojesti. Zbog toga ih je preporučljivo davati ribama nakon otprilike 10 dana života.

jaja artemia mlade artemie odrasla artemia gravidna ženka

 

Pročitajte više o pojedinim vrstama žive hrane, te iste pokušajte sami pripremiti za vaše ribe: