Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Rupe u glavi

Malene rupe u glavi iznad oka. Vremenom se njihov broj povečava i rupe postanu veće. Često napada ciklide - posebno južnomeričke, oskare i diskuse. Na kraju riba umire od neishranjenosti i infekcije. Postoje razne teorije o uzroku bolesti a u nekim slučajevima povezuje se sa praživotinjom hexamitom, ali to je pogrešno. Uzrok tome je što se te dvije bolesti često javljaju istovremeno. Glavni uzrok je nedostatak vitamina C i D, kalcija i fosfora i stres. Do nedostatka dolazi zbog loše prehrane, nemjenjanja vode ili prevelike upotrebe ugljena u filteru.

Potrebno je prvo provjeriti da je kvaliteta vode optimalna da bi se smanjio stres. Poželjno je maknuti ugljen iz filtera jer on odstranjuje hranjive tvari i davati ribama hranu obogaćenu vitaminima - posebno C vitamin, pojačati biljnu prehranu. Ako se ribe hrane kravljim srcem (veći ciklidi) treba smanjiti tu vrstu prehrane. Rupe u glavi se vrlo rijetko pojavljuju u akvarijima sa biljem, vjerovatno zbog toga što ribe dobiju hranjive sastojke grickajući biljke i alge koje sadrže vitamin C i ostalo.

početna faza... ...i kraj
Želite li saznati više o najčešćim ribljim bolestima pogledajte ovdje: