Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Raspadanje peraja

 

Do truljenja peraja dolazi zbog zaraze bakterijama Pseudomonas, Aeromonas, Vibrio ili gljivične zaraze. Bakterije inficiraju tkivo koje je oštećeno zbog loše kvalitete vode, ozljede ili kao posljedica zaraženosti parazitima. Rubovi peraja postaju mutni i izlizani. Zatim peraje pocrvene i upale se. Ako se bolest ne tretira riba će umrijeti.
Najbolja prevencija je održavanje dobre kvalitete vode. Ako je voda onečišćena ribljim izmetom, pogodna je za rast bakterija. Kada se bakterije razmnože u dovoljnom broju pronaći će neotpornu ribu i doći će do infekcije. Zbog toga mjenjajte vodu vašim ribama, pa do takvih problema neće ni doći. Zaraženu ribu potrebno je odvojiti u karentenu i tretirati antibioticima, ali mnogi akvaristi preporučaju samo promjenu vode i dodavanje soli.

 

Želite li saznati više o najčešćim ribljim bolestima pogledajte ovdje: