Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Napuhnutost (Malawi bloat)

 

Malawi bloat je vrlo teška bolest koja zahvaća ciklide koji se pretežno hrane hranom biljnog podrijetla. Suprotno imenu, bolest se ne javlja samo kod riba iz Malawi jezera, već i kod riba iz drugih afričkih jezera, Tanganyika, Victoria... Bolest nije zabilježena u prirodi, već do nje dolazi samo u akvarijima. Bolest je vrlo opasna i često završava sa gubicima cijelih jata ciklida. Problem se javlja zbog toga što se sa sigurnošću ne može utvrditi što uzrokuje bloat. Ihtiolozi se razilaze u mišljenjima da li bloat uzrokuju paraziti, bakterije ili virusi. Bilo kako bilo, ona je pogubna i valja naglasiti da je izlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme i pravodobno reagira. Većina prihvaća teoriju da u ribama žive kolonije protozoanskih parazita koji nisu štetni za ribu. Zbog nekog razloga dolazi do stresa ribe i narušava se njezin imunološki sustav. Dolazi do naglog razvoja protozoa koje uzrokuju blokadu probavnog trakta riba. Mladi ciklidi, kao i ciklidi uzeti iz divljine podložniji su oboljenju.

Postoji mnogo mogućih uzročnika koji dovode do stresa ciklida i podložnosti da oboli od bloata. Najčešći su:

  • neadekvatna prehrana – bolest zahvaća samo ciklide koji se pretežno hrane hranom biljnog podrijetla. Oni imaju probavni trakt mnogo duži od ciklida koji se hrane hranom životinjskog podrijetla. Duži probavni trakt znači da im treba i duže vremena da bi probavili hranu. Zbog toga se biljojedne ciklide mora hraniti isključivo sa nisko proteinskom hranom. Hranjenje mora biti vrlo umjereno, najbolje jednom dnevno, što kod nekih uvijek gladnih vrsta (Tropheus) nije tako jednostavno. Hrana u listićima predstavlja najbolji izbor, dok se granule trebaju prethodno namočiti u vodi. Iznimno se mora paziti gdje se čuva hrana, jer ukoliko bude izložena i malom utjecaju vlage, pokvarit će se i ribe će oboljeti.
  • loša kvaliteta vode – ovi ciklidi ne podnose izlaganje duže vremena većim količinama nitrata, a da o nitritu i amonijaku ni ne govorimo. Zbog toga se za njihovo držanje mora u akvariju uspostaviti potpuni dušikov kružni tok, a nitrat odstranjivati redovnom izmjenom vode (50% tjedno!!!!) iste kvalitete.
  • neadekvatni uvjeti – u akvariju se mora nalaziti optimalan broj riba. Ovi ciklidi su poznati po svojoj teritorijalnosti i agresivnosti. Premali ili prevelik broj riba u akvariju dovodi do stresa podčinjenih riba i višestruko se povećava mogućnost oboljenja.

Ovo su samo neki od mogućih uzročnika. Postoji još čitav niz drugih uzročnika (iznenadna promjene temperature vode, nedovoljna količina kisika, uvođenje novih riba u akvarij, preuređivanje dekora u akvariju), a svi se svode na to da ribe iz nekog razloga bivaju izložene stresu. Premda neadekvatna prehrana visokoproteinskom hranom glasi za jednog od glavnih uzročnika bloata, mnogi uzgajivači hrane ove ciklide upravo njome i ne dolazi do bloata. Ovo vam nikako ne bi preporučili, nego samo navodimo kao podatak. Također, vršeni su pokusi u kojima je ciklidima davana neograničena količina nisko proteinske hrane. Usprkos prežderavanju, oni nikada nisu oboljeli od bloata (svi ostali parametri su bili idealni). Bloat zna zahvatiti samo jednu vrstu u akvariju, dok druge vrste ostaju zdrave iako su hranjene istom hranom i imaju iste uvjete. Ovo je još jedna od enigmi koju valja riješiti. Iako do bloata ponekad dolazi iz potpuno neutvrđenih razloga, prevencija je ipak najbolji lijek. Svakodnevno pomno promatranje riba je od iznimnog značaja, jer se reagirati mora na samom početku bolesti. Kako ovi ciklidi pripadaju u skupinu uvijek gladnih riba, prilikom svakog hranjenja treba kontrolirati da li sve ribe jedu.

Simptomi
Prvi i najčešći znak bloata je pljuvanje hrane. Ponekad ribe znaju ispljunuti hranu, ali ju odmah potom ponovno uzmu u usta i pojedu. Ukoliko riba ispljune hranu i prilikom drugog hranjenja, te ju ne pojede, treba početi sa liječenjem. Odbijanje hrane je drugi zabrinjavajući znak. Ako prilikom drugog hranjenja ista riba ne jede, vrlo vjerojatno je nastupila prva faza bolesti (treba izuzeti ženke koje u ustima nose mlade ribe, jer neke za to vrijeme ne uzimaju hranu).
Sljedeća faza je tanak bijeli končasti izmet. Dolazi do blokade probavnog trakta. Zatim slijedi sakrivanje ribe. Kako su ovi ciklidi prilično agresivni, uvijek postoje podčinjene ribe koje moraju bježati i sakrivati se. Ali prilikom hranjenja izlaze iz svoga zaklona i uzimaju hranu. Ukoliko je riba sakrivena i ne izlazi, ovo je znak za alarm (opet, ženke koje u ustima nose jajašca ponekad znaju biti sakrivene danima). Nakon toga tijelo ribe potamni, nije u mogućnosti održavati ravnotežu, postaje apatična, zadržava se ili na dnu akvarija ili na površini Kada dođe do toga već je nastala nepopravljiva šteta za riblje bubrege i jetru. Ciklidu tada više nema spasa i umire.

Sa liječenjem se mora krenuti odmah nakon primjećivanja simptoma, jer svako daljnje čekanje dovodi do pogoršanja stanja ribe i smanjenja mogućnosti njenog oporavka. Dok je bolest u početnoj fazi i ribe su prestale jesti, postoje dobre šanse za izlječenjem. U kasnijim fazama bolesti smrtnost se uvelike povećava. Vjeruje se kako je jedan od glavnih prenositelja bolesti zaražen izmet, kojega drugi ciklidi uzimaju u usta i šire zarazu.

Malawi bloat Malawi bloat Malawi bloat

Liječenje
Postoji više vrsta lijekova, od kojih su dva najčešća: Clout i metronidazol. Budući imamo iskustva sa korištenjem ovog drugog, zadržat ćemo se na njemu. Kod nas se metronidazol može nabaviti u ljekarnama pod imenom Medazol. Izdaje se na recept, ali uz malo uvjeravanja apotekarke, može ga se dobiti. Ukoliko hranu ciklidi prihvaćaju ili je odbija samo jedan ili par ciklida, ostalima treba dati hranu natopljenu metronidazolom. U žličici tople vode otopi se 100 mg metronidazola. Zatim se u žličicu stavi hrana da se natopi lijekom. Ako zaraženi ciklidi jedu hranu natopljenu metronidazolom, to je gotovo siguran znak da će biti izliječeni. Treba napomenuti da neki uzgajivači povremeno prevencije radi daju svojim ciklidima hranu natopljenu metronidazolom.

Tretman metronidazolom ciklida oboljelih od bloata:
Povećati temperaturu u akvariju na 30°C, kao i dovod kisika. Povećana temperatura ubrzava riblji metabolizam, kao i životni ciklus parazita, i time omogućuje brže ozdravljenje riba. Ugasiti svijetlo u akvariju da bi ribe bile smirenije a svijetlo navodno i smanjuje djelovanje lijeka. Na svakih 50 litara vode u akvariju stavlja se 200 mg prethodno otopljenog metronidazola. Bolesne ribe se tretiraju svakih 8 sati, dva do tri puta dnevno. Sljedeći dan slijedi izmjena 50% vode u akvariju, pa opet tretman metronidazolom optimalno svakih 8 sati. Tretman traje oko 5 dana. Znači, svaki dan se radi izmjena 50% vode a nakon toga 2-3 tretmana. Za to vrijeme ribe je potrebno hraniti malom količinom hrane da se vidi da li počinju jesti ili ne. Metronidazol ne utječe negativno na bakterije u filtru, pa filtere ne treba dirati.
Kada bolest jako napreduje i postoji opasnost gubitka cijeloga jata, liječi se radikalnijom metodom. U 10 litara vode stavlja se 200 mg metronidazola. Dovod kisika mora biti vrlo jak. U pripremljenu kupku se na 30 minuta stave oboljeli ciklidi. Za to vrijeme je poželjno što bolje očistiti akvarij u koji će se vratiti ciklidi kako se ne bi vratili bolesno okruženje i opet oboljeli. Uzgajivači navode kako se ribe ne mogu predozirati metronidazolom, pa neki koriste i puno veće koncentracije metronidazola i agresivnije načine liječenja.

Clout Clout Metronidazol

  Niti jedan od ovih opisanih načina liječenja ne garantira potpuni uspjeh. Što je kasniji stupanj bloata, to su šanse za liječenjem manje. Još se mnogo toga treba naučiti kako bi se shvatila ova bolest i osiguralo adekvatno liječenje riba. Ovo je izrazito neugodna bolest koja vrlo često zahvaća biljojedne ciklide. Bloat se ponekad pojavi usprkos svih poduzetih rigoroznih mjera i ne može se pronaći njegov jasan uzrok. Zato, nadajući se najboljem, ciklide treba konstanto promatrati i biti spreman na brzu reakciju.

 

Želite li saznati više o najčešćim ribljim bolestima pogledajte ovdje: