Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Ichthyopthirius multifiliis

 

ich - ciklusTo je najraširenija i najčešća riblja bolest. Ribe imaju bijele točkice veličine zrna soli i češu se za razne predmete po akvariju. Popularno zvani ich - paraziti rastu ispod kože ribe. Iritiraju je te omogućuju ulaz i drugih napasnika npr. bakterija. Kad sazru cista opada sa ribe na dno akvarija, gdje djeljenjem nastane tisuće novih nametnika. Oni se zatim "zakvače" na sljedeću ribu - domaćina.
Ako ne pronađu domaćina umiru za otprilike 3 dana (ovisi o temperaturi vode). Zbog toga se liječenje mora napraviti u akvariju a ne micati ribu u karantenu jer će paraziti ostati i opet će napasti ribu kada je vratimo iz karantene.

Što napraviti ako ribe dobiju ich?

  • Provjerite kvalitetu vode. Ichthyophthirius se nalazi u svim akvarijima. Nečista voda stvara idealne uvjete jer dovodi ribe do stresa te postaju neotporne na parazite
  • Napravite veću promjenu vode u akvariju - do 50%
  • Stavite žličicu soli po litri vode u akvariju (neke biljke su osjetljive na sol i mogu uvenuti)
  • Nabavite lijek protiv bijelih točkica
  • Povečajte temperaturu vode (do 30 stupnjeva ali ne preko 32 jer naglo povećanje temperature može dovesti do steriliteta ribe) jer ćete ubrzati životni ciklus parazita tako da će ih veći broj biti ranjiv (dok su u cistama lijekovi im ne škode)

Ichthyopthirius multifiliisPretpostavka je da se ich nalazi u svakom akvariju u uspavanom stanju. Moguće ih je uništiti tek kada napuste svoje ciste. Dok su zakopani u akvarijskoj podlozi, otporoni su na lijekove. Zbog toga ih povećanjem temperature vode ubrzavamo životni ciklus, tjerajući ciste da se prije otvore. Tada su ranjivi i moguće ih je uništiti prije nego što se umnogostruče.
Vrlo često u se u dućanima mogu vidjeti ribe sa bijelim točkama - Ichthyopthirius multifiliis. To je zbog toga što prilikom transporta dožive veliki stres i postanu neotporne. Kupnjom takve ribe uskoro će sve ribe u vašem akvariju dobiti bijele točkice. Da bi ste to izbjegli potrebno je ribu provesti kroz karantenu.
Ako se bolest na vrijeme počne liječiti, nema razloga za paniku, paraziti su za par dana prošlost.

 

Želite li saznati više o najčešćim ribljim bolestima pogledajte ovdje: