Ciklidi

Zoo ViliNovosti
Vieja synspila dolazi iz Srednje Amerike. Živi na južnom djelu poluotoka Yucatan u Meksiku, sjevernom i središnjem području Belize, kao i u rijeci Usumacinta i njezinim pritocima u Meksiku i Gvatemali.
Opširnije...
Novosti
Astatotilapia latifasciata je znanstveno opisana 1929. godine od strane Regana kao Haplochromis latifasciatus. Kasnije je premještena u rod Astatotilapia.
Opširnije...
Novosti
Pogledajte postupak vađenja mladih izlegnutih ribica iz ženke Tropheus duboisi nakon 23 dana od dana oplodnje. Ribice su potpuno razvijene i spremne za samostalan život. Opširnije...


Hexamita

 

HexamitaCrijevna praživotinja koja napada unutrašnje organe. Prvo napada probavni trakt a zatim prelazi na bubrege i jetru. Riba se sakriva po kutovima akvarija, boja joj potamni, pliva unatraške i izlučuje bijeli sluzav izmet. Izmet je i prvi simptom hexamite još dok se riba ponaša normalno. Kod riba može doći do nemogućnosti držanja okomitog položaja jer dolazi do nakupljanja plina u crijevima.
Šteta nastala bolešću ne može se popraviti. Hexamitu može riba nositi dugo vremena bez nekih vidljivih znakova. Novi akvarij, nove ribe ili poremečaj kvalitete vode mogu iznenada oslabiti ribu i hexamita se počne razmnožavati. Kada počne razmnožavanje riba obično umire u roku od 3 dana.
Liječi se lijekovima koji sadrže metronidazol.
Hexamita je unutrašnji parazit i sa sigurnošću se može utvrditi tek kada se riba secira i pregleda mikroskopski.

 

Želite li saznati više o najčešćim ribljim bolestima pogledajte ovdje: